luni, 14 decembrie 2015

Extincția – tehnică de corijare a comportamentelor neadecvate



Extincția – tehnică de corijare a comportamentelor neadecvate

            În foarte multe cazuri, ne confruntăm cu anumite tipuri de comportamente din partea copiilor, comportamente pe care nu le dorim și pe care am vrea să le eliminăm. Pentru a putea face acest lucru, este important să știm care este metoda corectă de a le îndepărta. În cele ce urmează, vă voi prezenta o tehnică de corectare sau chiar de eliminare a unui comportament nedorit. Această strategie de corijare a anumitor purtări nedezirabile poartă numele de ,,extincție,,.
Extincția este o procedură care scade frecvența anumitor comportamente nedezirabile. Această strategie poate fi folosită atunci când dorim să scădem frecvența unui comportament nedorit și totodată să îl înlocuim cu unul dezirabil din punct de vedere social. Extincția este o modalitate subtilă de corijare, care nu necesită metode coercitive sau pedepse pentru a putea modifica acele conduite nedorite.  Practic, prin intermediul exctincției, se urmărește îndepărtarea tuturor factorilor sau al recompenselor care au rolul de a întări comportamentele care nu sunt dorite. Este de menționat faptul că extincția corijează o conduită nedezirabilă, nu o previne.
Un exemplu în acest sens l-ar putea constitui un copil care dorește să i se cumpere o jucărie din magazin iar când se confruntă cu refuzul părinților, izbucnește într-o criză de plâns și ţipă, sperând că în acest mod, părinții vor ceda și astfel, îi vor cumpăra jucăria. În fața acestei situații, pentru a opri copilul din criza de plâns și pentru a îl face să tacă, majoritatea părinților ajung în cele din urmă să achiziționeze acel obiect mult dorit de către copilul lor. Ceea ce aceştia omit este faptul că prin decizia de a cumpăra în cele din urmă jucăria, nu au făcut altceva decât să încurajeze copilul ca atunci când își va dori altceva, să procedeze în același mod până când va obține ceea ce vrea.
Pe baza acestui exemplu se poate observa indubitabil faptul că decizia părinților de a achiziționa jucăria pentru copil este recompensa care încurajează astfel de comportamente problematice. În acest caz, extincția ar putea fi constituită din refuzul categoric al părinților de a cumpăra jucăria respectivă, efectiv ignorarea  manifestărilor comportamentale. Astfel, pe măsură ce copilul va observa că atunci când manifestă astfel de comportamente neadecvate nu primeşte nici atenţia părinţilor şi cu atât mai mult jucăria pe care şi-o doreşte, comportamentele vor incepe să dispară. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de multă răbdare şi perseverenţă din partea părinţilor. Cu cât respectivul comportament a fost mai fecvent şi mai puternic întărit, cu atât dispariţia lui va lua mai mult timp.
Este necesară prezența a două caracteristici pentru a putea vorbi despre extincția unui comportament. Dacă este prezent doar un singur element din cele ilustrate mai jos, această tehnică nu se poate numi extincție.
-          În primul rând, este elementară eliminarea factorului care menține sau încurajează un anumit tip de comportament;
-           În al doilea rând, este necesar să observăm scăderea în intensitate acelui comportament problematic.
Extincția este o tactică ce are ca scop strategia de a reduce în intensitate o conduită problematică sau nedorită prin intermediul eliminării factorilor care mențin ori întăresc acel tip de comportament. Este evident faptul că folosind această tehnică, anumite comportamente nedezirabile pot fi complet eliminate sau modificate în conduite social acceptate.
Foarte important de precizat este faptul că nu vor fi plasate niciodata în extinctie acele comportamente care pot pune în pericol viaţa persoanei respective sau a altei personae din preajma acesteia.
Toti oamenii pot folosi extincția pentru a modifica anumite comportamente iar de multe ori facem acest lucru fără a fi conștienți. Însă, dacă nu avem câteva noțiuni despre ceea ce presupune extincția, o putem aplica într-un mod incorect, care nu va aduce rezultate benefice. Există totodată posibilitatea ca extincția să elimine si anumite conduite dezirabile, de care oamenii nu au fost conștienți si pe care le-au ignorat, fără să le recompenseze în vreun fel, din cauza faptului că s-au concentrat mai mult asupra comportamentelor nedorite. Din această cauză, este necesară documentarea în prealabil despre această tehnică și despre caracteristicile ei.



Psiholog clinician: Luiza GHEORGHE
Psiholog clinician: Camelia FRANGULEA (STATE)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu